Jona in de walvis.

Jona was als profeet ingewijd in Gods liefde, wijsheid en waarheid. Voordat Jona in de walvis terecht kwam, wist hij heel goed dat de mens in zijn aardse leven er goed aan doet Gods liefdevolle orde te leren leven. Maar hij weigerde om namens God de mensen in Nineve dit te vertellen. Hij maakte gebruik van zijn vrije wil, maar ging daarmee tegen Gods wil in. Het gevolg daarvan was dat hij in de ‘walvis’ terecht kwam, nadat hij overboord was gezet.

Onmogelijk?

Letterlijk genomen lijkt dit voor ons nu onmogelijk. Wij denken te weten dat een vis nooit een mens kon opeten en weer uitbraken. Maar in die tijd leefden wèl zulke ongelooflijk grote vissen, schrijft Jakob Lorber in zijn boek “Geschenken uit de hemel.” Die vissen (phalos) leefden in de binnenzee (de tegenwoordige Middellandse zee) , die later bij de zondvloed met de Atlantische oceaan werd verbonden door de doorbraak bij Gibraltar.

Dit verhaal is beeldspraak, het heeft een geestelijke overeenkomst. Geestelijk gezien betekent dit, dat Jona de tijd kreeg om tot inkeer te komen. Tijd om na te denken over zijn keuze. Pas toen hij tot bezinning was gekomen en besefte dat hij niet de juiste keuze had gemaakt, werd hij door God weer op het “land” gezet. Hij volgde zijn nieuwe inzicht en kreeg toen de kracht om alsnog zijn opdracht te vervullen. Naar hemelsbrood 5566.

Jona in de walvis

De Heer nu beschikte een grote vis, om Jona in te slokken; Jona was in het ingewand van de vis, drie dagen en drie nachten.
Hij bad tot de Heer, zijn God, uit het ingewand van de vis.
En hij zei: Ik riep uit mijn benauwdheid tot de Heer, en Hij antwoordde mij; uit de buik van het graf schreide ik, en Gij hoorde mijn stem. (Jona 1:17 – 2.2 + Matth. 12.40).

Zo boven, zo beneden

Er gebeurt niets in de geestelijke wereld wat zich niet tegelijk in overeenstemmende zin in de natuur wil manifesteren. En zodoende gebeurt er eveneens ook niets in de hele natuur zonder voldoende overeenstemmende geestelijke grond. Jakob Lorber, Geschenken uit de hemel, deel 1, blz 118:30; Leer van overeenstemmingen. De uiterlijke wereld als geestelijke school.

Verder lezen …

Andere berichten

Boom als beeld van geestelijke ontwikkeling

Over de boom als beeld van onze geestelijke ontwikkeling. God de Vader schept voortdurend nieuw leven en Hij strooit dat uit zoals de zon haar lichtstralen de oneindigheid in stuurt. Die Goddelijke levensvonken verspreiden zich over het ganse [...]

De muren van Jericho

De muren van Jericho hebben een geestelijk overeenkomstige betekenis. De muren van Jericho symboliseren de huidige wereld, het wereldse leven dat omringd is door ‘muren’ die de RK kerk en later ook andere kerken bouwden. De ‘muren’ van [...]

De verloren zoon gelijkenis

De geestelijke betekenis van de verloren zoon gelijkenis. Het verlies van een schaap, of een ander dier, is voor ons meestal gemakkelijk te accepteren (Luk. 15:4-7) Maar het verlies van geld, oefent al een grotere druk uit. (Luk. [...]

Door |2023-06-07T18:59:54+00:0020 oktober, 2017|
Ga naar de bovenkant