Verstand van het hart en het wereldse verstand.

De meeste mensen hebben geen idee van wat het verstand van het hart is. Verstand is verstand, zo wordt er gedacht. Dat er twee soorten verstand zijn, namelijk een verstand van het hart en een werelds verstand, is vrijwel onbekend. Het verschil tussen het verstand van het hart en het wereldse verstand is dat het wereldse verstand is samengesteld uit begrippen vanuit de wereld om ons heen. Dat wereldse verstand denkt met letterlijke begrippen zoals huis, tuin, weg, lopen en dergelijke. Het verstand van het hart is het vanuit liefde groeiend besef dat die wereldse begrippen beeldspraak zijn voor liefde, liefde tot God en onze medemensen. Zo lopen we op een geestelijke weg die bestaat uit waarheid, licht en leven. Dit is de weg die Jezus voor ieder mens is. Bij Hem zijn we ’thuis’ en daar is ook onze ’tuin’, de ware liefde in ons.

Johannes de Doper

Het verhaal van Johannes de Doper is een mooi voorbeeld van beeldspraak in de Bijbel, want geestelijk overeenkomstig gezien staat hij voor het verstand dat voorbereid wordt op de komst van het Woord. Hij beeldt het Woord uit dat het verstand voorbereidt op de liefde en dat verstand maakt de weg vrij naar het verstand van het hart. En juist het verstand van het hart geeft het inzicht dat het in het leven gaat om belangeloze liefde die wordt gevoed door deemoed, geduld en zachtmoedigheid. Daarom moet “Johannes” als eerste komen, voordat belangeloze liefde Zich in de mens kan ontwikkelen. (Matt. 3:1; 11:14; 17:10-13).

Johannes staat voor het verstand dat zuiver belangeloze liefde nauwelijks kent, want vrijwel alle mensen zijn voornamelijk met hun eigen welzijn en eigenbelang bezig.

Bijbel

Een stem van een roepende in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt recht in de wildernis een baan voor onze God! (Matt. 3:1.)

Johannes is een roepstem in de woestijn en dat moet een goed uiterlijk verstand ook zijn. Want de wereld waaruit het verstand zijn eerste indrukken opdoet, is een woestijn. En wel, omdat anders geen mens volledig los van de Godheid noch de vrije keuze gelaten zou kunnen worden. Zie Van de hel tot de hemel door Jakob Lorber.

Verder lezen …

Andere berichten

Licht van de liefde

Mijn lieve kinderen, Licht ben Ik, Licht van de Liefde. Neem het aan, wijs het niet af. Neem Mij aan en alles wat nu nog duisternis is zul je gaan begrijpen. Nogmaals, neem Mij aan, Ik ben het [...]

Wat is het Paradijs?

Over de geestelijke betekenis van het paradijs. In het Paradijs, waar Adam en Eva in het begin leefden, stond de boom der kennis van goed en kwaad en de boom van het leven. En vooruit had God hen [...]

De Stem van de stilte

De Stem van de stilte. Pas wanneer het stil wordt, in je en om je heen, dan pas hoor je Mij. Word stil en hoor: Ik heb je lief! Het staat in de Bijbel al geschreven, je hoort [...]

Door |2023-06-09T19:20:07+00:007 november, 2018|
Ga naar de bovenkant